Over ons

Wij zijn Ingeborg en Willem, geboren in 1949, een dochter van 33 en een zoon van 30 en we zijn de trotse eigenaars van een zeilschip: een one-off  alu kottergetuigde Koopmans 40. Wij hebben sinds 1974 vier boten gehad. De voorlaatste was een Standfast 30 en sinds 1998 varen we in de Koopmans. Ik, Willem, loop al vele jaren met het idee een lange zeiltocht te maken en misschien wel reiziger te worden (“het toerisme voorbij”, zeg maar). En Ingeborg wil ook mee. Zij werkt al sinds 1972 in het Basisonderwijs;  is dus ook wel toe aan een andere invulling van het leven. Ikzelf ben nu inmiddels bijna 6 jaar Niet-Beroepsmatig Actief en heb dus veel tijd om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. In juli 2009 gaat ook mijn vrouw zich hiermee volledig bezighouden. Een hoop te doen: het huis verhuurklaar maken, het schip, de WING IV, reisklaar maken, auto wordt verkocht (volgend jaar), dingen bespreken en regelen met zoon en dochter voor als we tussendoor even terugkomen, de recessie proberen voor te blijven, kortom: geen tijd voor stilzitten!

De voorste is Ingeborg

De voorste is Ingeborg

Het doel is, heel afgezaagd, het leven voor een zekere tijd een andere invulling geven, iets totaal afwijkends doen. We willen een ander klimaat; het duurt me te lang met die aardopwarming in deze streken. Blauw water in diverse tinten willen we en we willen d’r in! Vanaf 2004 zijn we lid van een duikvereniging, Trilobiet in Purmerend, en daar hebben wij naast nieuwe vrienden ieder twee duikbrevetten opgedaan. Je bent nooit te oud om te gaan duiken! Zo wordt momenteel ons schip ondermeer gereedgemaakt voor het inbouwen van een duikcompressor, zodat we ook wat dat betreft onafhankelijk zijn. Het reisdoel voor het eerste jaar is Zuid-Portugal, daar overwinteren en daarna de Middellandse Zee op, allemaal lekker origineel dus. De meeste mensen met ervaring op die zee vertellen ons dusdanig verschrikkelijke verhalen over de onbetrouwbare winden, de hitte, de hoge (lig)prijzen, de rottige mentaliteit van (sommige) mensen, ongastvrije havens, dat wij nieuwsgierig zijn geworden en dat alles zelf willen toetsen (we kunnen altijd nog in 2011 door het Canal du Midi terugracen!).

We weten niet hoelang we wegblijven. Zoals gezegd: misschien valt het wel vreselijk tegen, maar dan willen we het in ieder geval wel geprobeerd hebben. 18 april 2010 om 15.30 uur gaan de trossen los en sturen wij van Edam stuurboord uit richting Marken; daarna zien we wel.

Dit weblog is bedoeld om het thuisfront en verder iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte te houden van onze belevenissen. De “Header” hierboven is een fragment van een schilderij van ons schip, geschilderd door Wim Racké, een pure zeeman die eigenlijk liever lege, ruige zeeën schildert.

De WING IV bij de aanloopton voor Den Helder

De WING IV bij de aanloopton voor Den Helder

Om een beetje een idee te krijgen wie wij zijn heb ik in de categorie “voorgeschiedenis” een paar stukken opgenomen die ik voor het clubblad van onze zeilvereniging (WSV  De Zeevang te Edam) heb geschreven, plus in de categorie “reisverhalen” een verslag van onze eerste vakantie met de WING IV in 1999. Het is misschien allemaal enigszins gedateerd maar wellicht zit er nog wat amusementswaarde in. Ik hoop in mijn verslagen van de komende tijd wel een soortgelijke luchtige toon te laten doorklinken, zonder al te lollig te worden.

21 reacties op Over ons

 1. Jeroen Plate zegt:

  Ahoy Ingeborg en Willem,

  Wij willen jullie bedanken voor jullie onderhoudende blog! Leuk en echt geschreven en we genieten met jullie mee. Niet mee stoppen hoor! Goede zee zwerf vaart verder en vergeet niet ergens op de site wat motorboottoekomst plannen op te nemen want dat lees ik nu maar suggestief en spaarzaam in de dagbeschrijvingen.

  Have fun,
  Jeroen en Miranda

  Like

  • wingiv zegt:

   Hallo Jeroen en Miranda,
   Bedankt voor jullie reactie. Altijd erg leuk om die te lezen. Zodra er motorbootplannen zijn (echte dus, hè?) zal ik er wel wat over schrijven, maar voorlopig blijft het suggestief en onzinnig en vreemd. Ik kan het niet anders (wil het niet anders). Bedankt voor de goede wensen en blijf lezen, dan blijf ik schrijven.

   Groetjes,
   Willem (en Ingeborg ook natuurlijk)

   Like

 2. Hallo schippers Wing IV,
  Grappig! We lezen jullie site af en toe omdat wij ook van Nederland naar Griekenland/ Turkije varen en graag ervaringen van anderen lezen. Leuek stukken en mooie foto’s! Grappig genoeg zijn we vanmiddag 18 juni bij jullie langs gevaren en liggen nu op ca 300 zuidelijker voor anker. Wij zijn Hanneke en Maarten met de Marlijn, een oude Rasmus ketch met de vlag in de bezaansmast. Misschien zien we elkaar morgen of een andere keer.
  Groet, H&M
  http://Www.maarten-en-hanneke.nl

  Like

  • wingiv zegt:

   Hallo Maarten en Hanneke, we zaten gisteren op het terras van Hotel Iris aan het “kanaal” naar de baai toe en ik dacht al een tweemast HR 35 langs te zien komen met een Nederlandse vlag, dat waren jullie natuurlijk. Leuk dat jullie ons een beetje volgen. Als jullie nog in de baai liggen kunnen we natuurlijk even bij elkaar langs gaan om kennis te maken. Laat maar even weten.

   Gr. Willem en Ingeborg

   Geliked door 1 persoon

 3. Joep Steenman zegt:

  Willem en Ingeborg,

  Op een regenachtige zondag zit ik dan eindelijk te genieten van jullie prachtige site.
  Zie je gauw weer in de ochtend vergaderingen.

  Groetjes, Ina en Joep

  Like

 4. le clapotis zegt:

  Hoi Ingeborg en Willem,
  Wat ’n pech en ’n gedoe!j
  Jammer hoor, maar blijf positief.
  Wij liggen nog t/m zondag aan de overkant in Mourtos.
  Geweldig,’n paradijs voor ankeren en/of gratis haven. Wij zelfs incl water en electra. en uitstekend winkels en tavernes..
  wij gaan in principe maandag door naar Lakka
  Groetjes en sterkte,
  Marijke en cees

  Like

 5. Frans van den Bosch zegt:

  Hi Willem en Ingeborg

  Ik kan jullie email hier niet vinden. Ik wil jullie een uitnodiging sturen voor 29 maart als ik met
  pensioen ga. (of zijn jullie dan al weer aan het varen?)

  Graag even een berichtje naar mijn emailadres

  Groet
  Frans van den Bosch

  Like

 6. Sonja sloendregt zegt:

  Hallo Willem

  Sinds een paar weken heb ik de Skype weer eens opgezocht. Als je het leuk vindt kun je me berijken op ” s.j.sloendregt” Haarlem. `k Zou niet weten hoe dat vanuit Italië moet maar jij wel. Als ik thuis ben staat meestal ” Lodevicus” (laptop) aan.
  `k Beleef veel plezier aan jouw blog, moet elke dag kijken. Jullie worden zo goede bekenden van me. Groetjes en succes.
  Sonja Sloendregt.

  Like

 7. Femke zegt:

  Dag oom en tante,

  Ik vond het echt super leuk om jullie tegen te komen in Sardinie. De fotos wil ik nog naar jullie sturen, maar ik heb nog niet gevonden waar ik dat naar toe kan doen….

  Lieve groet Femke

  Like

 8. Peter Prins zegt:

  Hallo Willem en Ingeborg

  Bijgaand een vijftal websites die wellicht interessant zijn voor jullie. Van al deze sites zijn gratis E-Books te downloaden. Check it out.

  http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
  http://www.goodreads.com/
  http://www.manybooks.net/
  http://www.pixelofink.com/
  http://www.dailylit.com/

  Groeten en behouden vaart

  Peter Prins

  Like

 9. cees zegt:

  Beste Wingiv zeilers,
  In Zilt las ik dat jullie een duikcompressor aan boord hebben staan. Wij zijn ook op zoek naar zo’n apparaat. Hebben jullie voor ons een merk of type?
  Alvast bedankt,
  Cees & Anneke

  Like

 10. Hebben gisteravond nadat we in Ayamonte terug waren jullie webside bekeken. Ziet goed uit. Hier in de haven valt internet wel eens weg, (Is de stekker bij het internet cafe weer eens los)maar ja dat is Spanje. Nogmaals het was leuk jullie getroffen te hebben. Rene en Anneke s/y Mi Dushi Ayamonte

  Like

 11. ron schmeddes zegt:

  hallo willem en ingeborg

  net weer genoten van je verhalen.

  voel met jullie me als ik de foto’s van portugal zie

  wil daar zo heen vliegen,

  maar helaas nu ff niet.

  blijf schrijven ,blijf ik lezen

  groet ron

  Like

 12. Cees Kramer zegt:

  Hai Ingeborg en Wim,wij hebben met veel plezier de reisverslagen gelezen,ga zo door buurtjes wij houden jullie home wel in de gaten.
  Het is waarschijnlijk goed om te horen dat er geen hasj gekweekt wordt

  Groetjes
  Rina en Cees Kramer

  Like

 13. Marjan Smid zegt:

  Hoi Ingeborg en Willem,

  Jullie zijn nu toch echt vertrokken! Ik heb jullie weblog met plezier gelezen en zal er zeker zo nu en dan op kijken tussen de musicalbezigheden door.
  Ik wens jullie een heel mooie reis; ik hoop dat het jullie brengt wat je ervan verwacht!

  groetjes Marjan

  Like

 14. gerard van der Horst zegt:

  Willem een wifi antenne is te koop Bij Rob Wink voor €119 .www.seawink.nl

  Like

 15. Anneke Hooijberg zegt:

  Wat een leuke side,ga jullie reis zeker volgen!
  De foto’s zijn goed dus ik een goede reis.grt.

  Like

 16. Paula zegt:

  Beste Ingeborg en Willem,
  Nadat ik gisteren te weten kwam dat jullie een website hadden ben ik thuis meteen gaan ‘surfen’ en heb ik enkele pagina’s gelezen. Ik zal jullie reisverslagen van de komende grote reis met belangstelling volgen. Succes en vooral veel mooi weer gewenst!
  Groetjes, Paula

  Like

 17. Elles Wessels zegt:

  Hoi Willem en Ingeborg, ben zo maar eens benieuwd of jullie al vertrokken zijn en wat de route dan is (geworden). Het weer is inderdaad wel omgeslagen; wind niet gunstig om richting skillies/Frankrijk te trekken. Of is het toch Noorwegen geworden ? Zal vast niet, de warmte trekt denk ik meer. Laat als je zin tijd gelegenheid hebt eens horen hoe je vaart. Veel plezier in ieder geval en de groetjes, ook van Coos.
  Elles

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s