Donderdag, 15 augustus 2019

Peanster Ee – Langehoeks Pôlle

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 15 augustus 2019 W – ZW 5 Bf Veel regen
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
10.00 uur 13.45 uur 17.737 3.556,6

Ik moet nu wel even wat inspreken hoor, want het is inmiddels donderdag, 15 augustus. Ik werd vanoggend kwart over vijf wakker omdat ik naar het toilet moest. Ik kon geen hand voor ogen zien, deed alles op de tast. Het ging goed. Half acht er weer uit, niet echt uitgerust. Het regende vannacht al en nu gutst het van de lucht. Het is tien over half negen en ik zit vanaf half acht te schrijven. Het ankerlicht van de Laga brandt dus daar zijn ze nog in dromenland. We hebben afgesproken dat we om een uur of tien zouden weggaan maar met dit weer zie ik dat niet gebeuren. We willen naar de Langehoeks Polle waar een Marrekrite haventje is. Heb jij een kaart van Friesland, Ing, dan kunnen we even kijken hoe het zit daar.

Het is tien uur en ik zit te schrijven, maar het is droog en iets helderder. Dan kunnen we beter weggaan en maak ik vanmiddag m’n verhaaltje wel af. Intussen is het alweer druk met zeilende kindertjes op de Peanster Ee. We moeten dus voorzichtig zijn. 

Kwart over tien. Wat een drama. We varen de Peanster Ee af, opeens weer in een zooitje rotweer. Toen we het anker ophaalden was het droog en nu dit weer. We dweilen het Pikmeer op.

Oh dear, oh dear,

weer en nog meer 

van dat rotweer

op het Pikmeer.

Ik pik het niet langer.

Als ik linksaf moet slaan het kanaal op moet ik inhouden voor een oud binnenvaartschip, dat duidelijk dienst doet als pleziervaart maar hij komt van rechts. Ik heb hem liever voor me dan achter me.

Kwart voor elf. We zijn goed en wel op weg op het Prinses Margrietkanaal. We hebben al een spoorbrug gehad en nu komen we bij het vaartje van Irnsum waar de Boarnstream zit. Er komt een soort van donkere rolwolk aan, die moet ik fotograferen. Af en toe klonteren de boten samen, vooral bij bruggen. Het is tamelijk druk. Vlucht iedereen voor het slechte weer?

Vieze luchten

Dringen voor de brug

Af en toe worden we gegeseld door regenbuien. Na de donderwolk wordt het iets lichter. De meeste boten zijn ons gepasseerd. Sommige schepen kunnen snel en dan willen hun schippers wel. De Terhernster Slüs komt in het zicht en wordt snel genomen; er zijn geen deuren die je tegenhouden en de lichten staan altijd op groen.

Tien over half twaalf. Wat krijgen we nou? Komt daar midden in de vaargeul op het Snitser Mar een schip recht op ons af gevaren, de Nadia, met een vrouw wild zwaaiend op de boeg. Ik kijk achterom of er iemand achter ons zit en denk al, mens sodemieter op! En dan pas is daar de flits van herkenning in mijn bezoedelde brein: het zijn Metty en Peter met hun Nadia, duidelijk terug van vakantie, terug in het Heitelân, want ze zijn in Zeeland geweest. Ik vertraag en ik zie dat Peter 180 graden het roer omgooit en naar ons toekomt. We varen eventjes naast elkaar in de drukke vaargeul. Ingeborg neemt het roer en ik stap met fototoestel in het gangboord, Metty ook. Peter heeft de buitenbesturing ter hand genomen. Hee, hoe is het met jullie?! Wat leuk, dat we mekaar hier treffen! Goede vaart en kom weer eens langs in Frentsjer! Er is natuurlijk geen tijd voor lang bijkletsen want de boten vliegen je om de oren en in de verte komt er een vrachtvaarder aan, maar toch, nu zagen we “Nadia” in het echt; ze is mooi. Kijk, dat zijn leuke dingen voor de getormenteerde motorbootvaarder, dat kikkert je op! Hieronder een paar fotootjes.

Metty probeert Ingeborg door het raam te fotograferen, Peter aan de buitenstuurstand

Stoer schip

Oant Sjen! (Dat is Fries voor tot ziens)

Ingeborg is druk met sturen

Wat zeg je?

Dat was even leuk!

Vijf voor half een. We sloegen net af van het kanaal, de Jelte sloot of het Johan Frisokanaal in, richting Heeg. Je ziet allerlei typen schepen varen, mooie en lelijke, als je maar lol hebt. Het is nog steeds pokkenweer, daarin zit vandaag niet de lol.

Half een. Ingeborg heeft de laatste Duitse boterham uit de vriezer opgedoken, met daarop Heinz Sandwich Spread en de laatste Duitse Rohe Schinken. Nu heb ik alleen nog wat Duits bier. Wat een smalle sloot is dit zeg en wat een boel boten! Gelukkig geen beroepsvaart want dan kon je wat beleven hier (een hoop rechtszaken). Links en rechts mooie uitzichten op graslanden, rietkragen. Daar hoef je dus eigenlijk niet voor naar Duitsland te gaan. Alleen zitten er hier geen heuveltjes in, geen geaccidenteerd terrein. Zo plat als een biljartlaken en wij willen weleens wat rondingen zien, daar houden wij van, in het landschap.

Half twee. We proberen eerst de Rakken Pôlle op het Heegermeer maar dat is niet van de Marrekrite want ze vragen penningen. Verder maar weer naar de Langehoeks Pôlle. Als we het haventje indraaien zien we weinig bootjes liggen en er staan een paar tenten op de kant. Volgens mij mag dat niet, het zal wel personeel van de Marrekrite zijn. Verrassend genoeg kunnen we aan de kant komen qua diepgang, de Laga redt het eveneens, ook al warrelt veel modder op. Een mooi eilandje en een mooi haventje.

Half twee. We liggen dankzij de hulp van een buurman want we hadden een stevige aflandige wind en de wal is bijzonder laag. Ingeborg kan er niet zomaar afspringen, ik zo langzamerhand ook niet meer. Ze moet het van haar werptechnieken hebben en tegen wind in gaat dat niet lekker, vooral niet als het van die zielige paaltjes zijn zonder dwarsstokkies. We liggen aan hogerwal maar vrij in de wind want waar wij liggen zijn geen bosjes die beschutting bieden. We kunnen het hier wel een week uithouden als het moet. Zo, even wat drinken om bij te komen van de ontberingen en vermoeienissen.

Het is inmiddels drie uur. Op het meer zien we valkjes, een open zeilboottype, zwaar gereefd heen en weer rossen. Ze gaan lekker hard. Het is helder weer met heel veel bewolking en af en toe glipt het zonnetje er tussendoor en dan is het lekker. Ik heb net een hele “briefwisseling” gehad met Metty op Whatsapp. Foto’s van haar gekregen. Leuk hoor. Die foto’s staan hierboven. Wonderbaarlijk, hè? Want ik zet ze pas overmorgen op de website, vandaag niet. Overmorgen is deze dag aan de beurt en waar we dan zijn? Wie zal het zeggen? We hebben lekker gedoucht, was nodig. Verder rommelen we een beetje. Het vulles moet worden weggebracht. Gaan we doen. Het waait pittig. We genieten van het weidse uitzicht over het meer in de richting van Staveren en de Nije Kruzpôlle. Ik denk dat als het fantastisch weer zou zijn geweest dat het hier dan stijf vol lag met bootjes.

Ik loop wat rond op het eiland om een paar prachtfoto’s te maken. Dat lukt aardig vinnik. Ik vind ook braamstruiken waar Ingeborg zich op kan uitleven. Er liggen wel gemummificeerde uitwerpselen en veel verdroogd wc-papier tussen de struiken. Zouden mensen hier hun hond uitlaten en die beesten hun kont dan schoonvegen met wc-papier? Ik breng Ingeborg op de hoogte van mijn vondsten en zij gaat een bakje verzamelen, bramen dan, hè? Goed wassen hoor Ing!

Tien over twaalf. Ingeborg zit nog vrolijk op haar iPad dingen te doen en ik heb net een verhaaltje afgemaakt en op de website gezet met behulp van Willem z’n bijtjes. Het is de laatste keer deze vakantie. Willem, nog hartstikke bedankt! We gaan naar bed. Het is stikdonker buiten. Dit was een fijne dag, de laatste met Joke en Willem samen. Zij gaan morgen naar Lemmer en wij naar Medemblik. That’s life. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderdag, 15 augustus 2019

 1. Peter en Metty zegt:

  Leuke foto’s van de Nadia. Gezellige ontmoetingsplek op ’t Snitsermar. Beetje druk inderdaad. Oant een oare keer wer hjer. Oant sjen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Peter Schellinger zegt:

  Hee, Willem en Ingeborg. Het was leuk jullie weer tegen te komen. Mooie foto’s ook. We schijnen elkaar altijd op tegengestelde koersen te ontmoeten. Tot de volgende keer.
  Metty en Peter

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s